Μήπως σας τυχαίνει να ξυπνάτε με αμβλύ πονοκέφαλο,με βάρος ή πόνο στις γνάθους; Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να σφίγγετε έντονα τα δόντια σας; Κι ακόμη περισσότερο, σας έχει αναφέρει ποτέ ο σύντροφός σας πως σας άκουσε κάποιο βράδυ να τρίζετε τα δόντια σας; Όλα αυτά τα συμπτώματα αποτελόυν εκδηλώσεις μιας παραλειτουργικής έξεως (συνήθειας) που ονομάζεται ΒΡΥΓΜΟΣ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΡΥΓΜΟΣ?
Βρυγμός ονομάζεται το μη λειτουργικό σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας,συμβαίνει ασυναίσθητα και πρόκειται για μια νοσηρή κατάσταση διόλου σπάνια, που μπορέι να αφορά ενηλίκους αλλά και παιδιά ,αυξανόμενος σε συχνότητα μέχρι τα 6 έτη κι έπειτα μειούμενος ως τα 12. Στην περίπτωση που κανείς υποφέρει από νυχτερινό βρυγμό,κατά τη διάρκεια του ύπνου,τις περισσότερες φορές δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος αλλά συνήθως το άτομο που κοιμάται δίπλα του.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ?
Τα αίτια του βρυγμού δεν είναι απολύτως γνωστά.Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που συνολικά ταξινομούν τους πιθανούς παράγοντες έκλυσης σε:
Κληρονομικούς
Τοπικούς:Κακότεχνες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα,σπασμένα δόντια,κενά στο φραγμό,στραβά δόντια.Όλα αυτά μπορεί να δημιουργούν παρεμβολές στη σωστή σύγκλειση των δοντιών,στον τρόπο δηλαδή που πρέπει να συγκλείνουν τα δόντια της άνω με την κάτω γνάθο.
Ψυχολογικους: Τα τελευταία χρόνια ένας αριθμός μελετών συσχετίζει το πρόβλημα με περιόδους αυξημένου stress που οδηγεί σε υπερλειτουργία των μυών της μάσησης.Όταν βρισκόμαστε υπό το κράτος συναισθημάτων όπως ο θυμός ή η αίσθηση της αποτυχίας, καθώς και η ύπαρξη πόνου ή ενοχλημάτων από κάποια άλλη περιοχή του σώματος δείχνουν ίσως επιδείνωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων του βρυγμού.
Γενικότερους παθολογικούς παράγοντες (π.χ. νευρολογικές,ενδοκρινολογικές διαταραχές)
Τύπος προσωπικότητας: Σε γενικές γραμμές άνθρωποι ανταγωνιστικοί,επιθετικόι,υπερκινητικοί έχουν αυξημένες πιθανότητες στην εμφάνιση της διαταραχής.
Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων:όπως αμφεταμίνες ,L-DOPA,φαινοδιαζίνη
Λήψη αλκοόλ
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΥΓΜΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ?
Κατά τη διάρκεια του βρυγμού οι δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δοντιών είναι πολύ μεγάλες,κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της μάσησης και φυσικά ιδιαίτερα επιζήμιες για το στματογναθικό σύστημα.Κατά συνέπεια ο βρυμός μπορεί να βλάψει:
Τα δόντια: Προκαλεί αποτριβές στα δόντια οι οποίες επέρχονται συνήθως βαθμιαία και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην λειτουργία του συνόλου του στοματογναθικού συστήματος. Αρχικά αποτρίβονται τα φύματα και το ανάγλυφο της επιφάνειας των δοντιών,βλάβες που αφορούν στην αδαμαντίνη,δηλαδή στο εξωτερικό τους στρώμα και σιγά σιγά με την επιπέδωσή τους οι βλάβες προχωρούν στην οδοντίνη προκαλώντας ευαισθησία ακόμη και πόνο. Επιπλέον ο βρυγμός μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα των δοντιων ή να βλάψει προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα που μπορεί να φέρει κανείς στο στόμα προκαλώντας φθορές ή και θραύση.
Το περιοδόντιο: Η ύπαρξη βρυγμού δρά επιβαρυντικά σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από περιοδοντίτιδα,ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κινητικότητα ή και απώλεια δοντιών.
Τους μύες του στοματογναθικού συστήματος: Κατά τη διάρκεια του βρυγμού οι μύες που σχετίζονται με τη μάσηση υπερλειτουργούν.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση κόπωσης και πόνου στην περιοχή ή ακόμη και πονοκέφαλο,μεταβολές και δυσαρμονία στο πρόσωπο.
Στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις: Μετά από χρόνια εκδήλωση βρυγμού που δεν έχει αντιμετωπισθεί είναι δυνατόν να επέλθουν αλλοιώσεις στις αρθρώσεις της γνάθου.
ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ?
Μία επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι το καταλληλότερο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.Έπειτα από τη λήψη ενός καλού ιστορικού και την απαιτούμενη κλινική ενδοστοματική εξέταση ο οδοντίατρος θα διαγνώσει την ύπαρξη βρυγμού και θα σας κατατοπίσει κατάλληλα σχετικά με τη θεραπεία.Η θεραπεία που ακολουθείται είναι κατά βάση συμπτωματική και έχει ως στόχο την ανακούφισή σας από τα ενοχλητικά συμπτώματα καθώς και την προστασία των δοντιών σας από τη φθορά.
Σε περίπτωση έντονης φθοράς των δοντιών είναι απαραίτητη πρώτα η αποκατάστασή τους.Έπειτα ακολουθεί συνήθως η κατασκευή ενδοστοματικού νάρθηκα.Πρόκειται για μια ειδική κατασκευή που μεσολαβεί μεταξύ τω δοντιών της άνω και της κάτω γνάθου αποτρέποντας την επαφή και κατά συνέπεια τη φθορά τους και τοποθετείται συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο νάρθηκας γίνεται ανεκτός από τον ασθενή συνήθως μετά τις πρώτες χρήσεις και καταφέρνει να χαλαρώσει τους μυες, να επαναφέρει σε πιο σωστή θέση την κάτω γνάθο μέσα στην κροταφογναθική άρθρωση και να μειώσει την επιβάρυνσή της. Ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης επίσης μπορούν να βοηθήσουν.Σε περίπτωση συνύπαρξης κάποιου από τους γενικότερους παθολογικούς παράγοντες απαιτήται συνεργασία του οδοντιάτρου με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.